ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕ     Π     Ι     Κ     Α     Ι     Ρ     Ο     Τ     Η     Τ     Α
 
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ         

 

 

Σύμη

Το ερευνητικό έργο, «Σύμη»  υλοποιήθηκε από την New Media Art με την ευγενική αρωγή του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών.

Το ερευνητικό αυτό έργο παρουσιάζει την νήσο Σύμη από ιστορικής, πολιτικής, ναυτικής, αρχιτεκτονικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής πλευράς.

Στα πλαίσια του προγράμματος, δεκαπενταμελής ομάδα από ερευνητές, αρχιτέκτονες και φωτογράφους ερεύνησε, μελέτησε, και αποτύπωσε φωτογραφικά όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού.  Το φωτογραφικό και ερευνητικό αυτό υλικό αποτέλεσε  το περιεχόμενο λευκώματος και συνοδευτικού CD- ROM .

Πιο συγκεκριμένα,  οι ερευνητές της ομάδας περιηγήθηκαν στην ιστορία του ακριτικού νησιού, στις πολιτικές και πολιτιστικές του ιδιαιτερότητες, καθώς και στην ανατομία της Αρχιτεκτονικής και των υπολοίπων μορφών τέχνης που συναντάει κανείς στη Σύμη. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια προσπάθεια τέτοιας εμβέλειας για την προβολή της ακριτικής Σύμης. Η επιστημονική έρευνα σε διάφορους τομείς σε συνδυασμό με τη φωτογραφική δημιουργία είναι τα δομικά υλικά  του λευκώματος  που εκτός από καλαίσθητη και ενδιαφέρουσα έκδοση αποτελεί και σημαντικό βοήθημα στα χέρια μελλοντικών ερευνητών αλλά και αξιόλογο όπλο στη μάχη της τουριστικής αναβάθμισης του ακριτικού νησιού.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τους συντελεστές του ερευνητικού έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σχεδιασμός, υλοποίηση & συντονισμός έρευνας: Νίκος Αποστολόπουλος

Βοηθός Συντονιστή: Ευτυχία Περιβολάρη

Σχεδιασμός, υλοποίηση & επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Αποστολόπουλος

Βοηθοί επιμελητές: Γιούλη Ντάλλα, Ευτυχία Περιβολάρη, Αντωνία Χουβαρδά

 

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Ιστορική Σύμη: Δρ.Ιωάννης Κρικώνης

Πολιτική Σύμη: Σταύρος Καράμπελας

Ναυτική Σύμη: Αντιναύαρχος Δρ. Στυλιανός Πολίτης

Αρχιτεκτονική Σύμη: Δρ. Νικήτας Χιωτίνης

(βοηθοί ερευνητές: Στέφανος Ξάνθης, Μιχάλης Χιωτίνης)

Εκκλησιαστική Σύμη: Δρ. Στυλιανή Μουζακιώτου

Πολιτιστική Σύμη: Κωνσταντίνος Αγαπητίδης

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ 

Νίκος Αποστολόπουλος, Δρ. Γρηγόρης Βλασσάς, Μαριλένα Κατσίνη, Ευτυχία Περιβολάρη, Αντωνία Χουβαρδά, Ξανθίππη Χριστοδούλου.

Επίσης χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από τα αρχεία των Στάθη Γιαννακόπουλου, Ιωάννη Κρικώνη, Γεωργίου Νικολίτση και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ψηφιακή Επεξεργασία Φωτογραφιών: Νίκος Αποστολόπουλος, Γιούλη Ντάλλα, Αντωνία Χουβαρδά

 

Στην εκδήλωση εκτός του βιβλίου παρουσιάστηκε και το ομότιτλο ντοκυμαντέρ που έγινε κατά την διάρκεια της έρευνας.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νικολέττα Παπαθανασίου

Εικονολήπτης: Αντώνης Συμεωνάκης

Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή

Μουσική: Νίκος Οικονομίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Αποστολόπουλος

Βοηθός Παραγωγής: Ευτυχία Περιβολάρη

Φωτογραφίες: Ν.Αποστολόπουλος, Μ.Κατσίνη, Α.Χουβαρδά, Ξ.Χριστοδούλου

 

Την εκδήλωση προλόγισε ο βουλευτής Α΄Αθήνας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και απηύθηναν χαιρετισμό ο Γ.Γρ. της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου κ. Χαρ. Κόκκινος, ο Γ.Γρ του Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρ.Κουρούσης και ο Πρόεδρος του «Αθήνα 9,84» κ. Αθ.Καφέζας. Θερμότατο χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου Χρυσόστομος.

 

Στον πρόλογο του ο βουλευτής Α΄Αθήνας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε: «Αυτό το άγονο νησί στο μέσον του Αιγαίου, στερημένο από φυσικούς πόρους, στερημένο από νερό, που βάλλεται από τους ανέμους και τα κύματα, υπήρξε ωστόσο για χιλιάδες χρόνια μια γόνιμη κοιτίδα Ιστορίας και Πολιτισμού. Η Σύμη αποτελεί ένα αριστούργημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Ένα κόσμημα που προκύπτει από τον τρισχιλιετή διάλογο των κατοίκων της με την πέτρα και τη θάλασσα και που φιλοξενεί αρμονικά τα έργα τους διατηρώντας τα ανέπαφα για τις επόμενες γενιές. Η Σύμη συνδυάζει την παράδοση με την εξέλιξη. Γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Συνδέει τη μνήμη με το αύριο.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να υποστηρίξει αυτό το ερευνητικό έργο που αναφέρεται στην Ιστορία, την Τέχνη, την Παράδοση και τον Πολιτισμό της Σύμης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Πατρίδας μας και τη διαφύλαξη της ιστορικής  και λαογραφικής μνήμης. Είναι μια προσφορά που στόχο δεν έχει μόνο να αναδείξει ένα από τα πλέον όμορφα μέρη της Πατρίδας μας - ένα ισχυρό της πλεονέκτημα-, αλλά και να δώσει έμφαση στη σημασία που έχει για τη χώρα μας η προβολή της κληρονομιάς και της αρμονίας του παρελθόντος των ακριτών μας».

 

Πληροφορίες: Νίκος Αποστολόπουλος, τηλ.210-3306203 E-mail: nick@photopress.gr

 

aaa  

 

Προσοχή: γράψτε μας την γνώμη  ή την κριτική σας για την έκδοση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΨΕΩΝ

 


ΑΡΧΙΚΗ | ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ | ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ | LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

2004-9 © ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ