ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕ     Π     Ι     Κ     Α     Ι     Ρ     Ο     Τ     Η     Τ     Α
 
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ         

 
-

Aκης Μπακόπουλος

Αμπελώνας 

 

Ένα λεύκωμα για τον Δήμος Αμπελώνα. Πρόκειται για έκδοση με φωτογραφίες του Άκη Μπακόπουλου και κείμενα του Γιάννη Ζαρογιάννη, που ανατρέχουν στο χθες και το σήμερα και που αποτυπώνουν την σύγχρονη εικόνα της δραστήριας κωμόπολης.

Στις 190 σελίδες της έκδοσης, οι δύο βασικοί συντελεστές του παρουσιάζουν με βαθύ σεβασμό και προσοχή, σε πέντε βασικές ενότητες: την διαχρονική διαδρομή του Αμπελώνα, τη φυσική ομορφιά του, την παράδοση και τον πολιτισμό, την σύγχρονη εικόνα της κωμόπολης, τις ασχολίες των κατοίκων και τις στιγμές από τον ελεύθερο χρόνο των Αμπελωνιτών.

Η φωτογραφική αποτύπωση του σύγχρονου Αμπελώνα από τον φωτογράφο Aκη Μπακόπουλο είναι κάτι παραπάνω από επιτυχής. Κατάφερε να αποδώσει με σαφήνεια, τεχνική αρτιότητα και εικαστική ματιά, εικόνες με πρόσωπα και στιγμές του τόπου και των κατοίκων του, καταδεικνύοντας την καθημερινότητά τους και αναδεικνύοντας τις δραστηριότητές τους. Οι φωτογραφίες του αποπνέουν σεβασμό και μεράκι, κι έχουν ως στόχο να διασώσουν αυτό που σήμερα περνά απαρατήρητο, αλλά θ' αποτελέσει αύριο ιστορικό στοιχείο.

Από την άλλη μεριά, ο γνωστός λογοτέχνης Γιάννης Ζαρογιάννης παραδίδει σύντομα, αλλά εμπεριστατωμένα κείμενα και λεζάντες που, με λιτή γραφή, γλαφυρότητα και ακρίβεια, συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό και διευκολύνουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το σκοπό του λευκώματος.

Η προσεγμένη δουλειά των δύο βασικών συντελεστών του λευκώματος είναι διάχυτη σε κάθε σελίδα -και δεν είναι τυχαίο. Τόσο ο Γιάννης Ζαρογιάννης, όσο και ο Aκης Μπακόπουλος, έχουν ρίζες καταγωγής στην περιοχή -ο πρώτος στον Βρυότοπο, ο δεύτερος στον Αμπελώνα (γενέτειρα πόλη του πατέρα του). Διδάκτωρ φιλολογίας ο Γιάννης Ζαρογιάννης, υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ ασχολήθηκε με την ποίηση και την έρευνα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει 8 ποιητικές συλλογές, 4 μελέτες και μία μετάφραση κι έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 μελέτες-άρθρα για την νεοελληνική λογοτεχνία.

Ο Aκης Μπακόπουλος αρχικά σπούδασε εικονολήπτης και στη συνέχεια ειδικός εφαρμογών πληροφορικής, ενώ εξειδικεύτηκε στη φωτογραφία, θητεύοντας δίπλα στον λαρισαίο φωτογράφο Ανδρέα Μαρουσούλη. Ως δημιουργικός φωτογράφος, αποτυπώνει με ειλικρίνεια και σεβασμό ό,τι τον συγκινεί κι έχει σχέση με τον άνθρωπο και τη φύση, ενώ με τις φωτογραφίες του λευκώματος - τις οποίες χαρακτηρίζει καταγραφικές, εννοιολογικές και αφηγηματικές - προσπάθησε να αναδείξει τον φυσικό πλούτο, την παράδοση και τον πολιτισμό του σύγχρονου Αμπελώνα, αλλά και την καθημερινότητα, την εργασία και τις ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του Αμπελωνίτη.

Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ

ISBN 978-960-9490-02-3

 

 

aaa  

Προσοχή: γράψτε μας την γνώμη  ή την κριτική σας για την έκδοση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΨΕΩΝ 


ΑΡΧΙΚΗ | ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ | ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ | LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

 © ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ